آثار شگفت انگیز زکات در زندگی
شاید برای شما این سوال پیش امده باشد که زکات چیست؟ پرداخت زکات چه خواص و فوایدی دارد و آثار آن چیست؟ زکات یکی از واجبات دین است که باید به آن توجه شود و در انجام آن کوتاهی نشود. اگر تا کنون چیزی در مورد زکات نمی دانستید در ادامه همراه مجموعه عرفانی باشد تا به طور کامل این مبحث را مورد بررسی قرار دهیم.
دسترسی سریع به بخش های مقاله
زکات چیست؟
همانطور که گفته شد زکات یکی واجبات مالی در دین اسلام است که طبق آن مسلمانان باید مقدار مشخصی مال و دارایی هایی که تعیین شده را به عنوان زکات بپردازند. پرداخت زکات خود دارای شرایط خاصی است که در ادامه به آن پرداخته ایم. مقداری باید برای هر کدام از کالاها پرداخت متفاوت بوده و این موضوع در فقه تعیین شده است. به طور کلی 9 کالا شامل زکات میشود که این ۹ کالا عبارتند از نقدین (طلا و نقره)، انعام ثلاثه ( گاو، گوسفند و شتر) و غلات اربعه (گندم، جو، کشمش و خرما).
آثار و فواید پرداخت زکات
پرداخت زکات آثار و فواید بسیاری دارد که در ادامه به بررسی چند مورد از مهم ترین این آثار پرداخته شده است:
1- درمان بخل
بي توجهی به همنوع، سنگدلي، عذرتراشي، بی توجهی به ادعاي فقراء، از دست دادن دوستان خوب، گاو صندوقي براي وارثان، تنگ گيري نسبت به خود و بستگان، سوء ظن به وعده هاي خداوند، تحقير شخصيت خود در جامعه، اعتماد كردن بر مال خود به جاي توكل بر خدا و… از آثاری است که با وجود بخل نمایان میشوند.
2- پیشگیری ار عذاب اخرت
رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) در این مورده فرموده اند: «زکات، باعث از بین رفتن گناهان میشود»
در تفسیر عیاشی از امام باقر (ع) نقل شده است کهمی فرمایند: «کسی که زکات مال خود را پرداخت نکند خداوند مال او را به طوقهایی از آتش تبدیل می کند و سپس به او خطاب می شود: “همان طور که در دنیا حاضر نبودی به هیچ قیمتی آنها را از خود جدا کنی اکنون نیز آنها را به گردن خویش بیاویز”» تفسیر نمونه، ج ۳، ص ۱۹۰ و ۱۹۱
امام باقر (ع) نیز میفرمایند: «پروردگار تعالی در روز قیامت انسانهایی را از قبر برمی انگیزد در حالی که دستهای آنان بر گردنهایشان گره خورده است به گونه ای که توانایی برداشتن هیچ چیز سبک را نیز ندارند، همراه آنان فرشتگانی هستند که پیوسته آنها را سرزنش نموده و می گویند: “این افراد اشخاصی میباشند که از ثروت بسیاری که پروردگار به آنها ارزانی داشته بود حق خدا را نپرداختند.»
از برخی آیات قرآن و احادیث گفته شده است که خدای متعال برخود لازم نموده که بر افرادی که این عمل واجب را انجام میدهند، سایه رحمت خود را بیفکند و آنها جزء عنایات ویژه خود قرار میگیرند. سوره اعراف (7) آیه 156؛ سوره توبه (9) آیه 71.
همچنین نقل شده است که دهندگان زکات از غضب ذلت آمیز خداوند در امان بوده و انجام این عمل زبانه های خشم خداوند را در ساحل آرامش و خاموشی فرو می نشاند.
3- قبول نماز به شرط پرداخت زکات
در کتاب خدا «زکات» در کنار «صلاة» آورده شده است بدین معنا که رابطه با خداوند متعال از طریق نماز امکان پذیر میشود و رابطه با مخلوق پروردگار از راه پرداخت زکات برقرار میشود. این دو عمل در کنار هم از اهمیت بالایی برخوردار هستند؛ زیرا نماز در آیات قرآن کریم و روایات اسلامى از جایگاه خاصى برخوردار است و پرداخت زکات نیز در اسلام از نظر اقتصادى و اجتماعى و … بسیار اهمیت دارد و ذکر زکات در کنار نماز نشانهی جامعیت اسلام و در نظر گرفتن همه جنبه های دین مقدس اسلام است. در احادیث و روایات بسیاری یاد شده است که شرط قبول گردیدن نماز در درگاه خدای متعال، انجام این عمل است. (الخصال، شیخ صدوق، ج 1، ص 55؛ بحار، ج 93، ص 29، سطر 7 و 8 و 9 و ص 12، ح 17.)
پیامبر اسلام (ص) فرموده اند:
«هر فردی که زکات مال خود را پرداخت نکند به نمازهای او گفته می شود که به سوی او بازگردند، سپس آنها به سوی او بازگردانده شده و به صورت او زده خواهد شد و به او گفته می شود: “ای بنده خدا! با نمازِ بدون زکات چه می کنی”» بحار، ج 93، ص 8 و 9، ح 4.
4- دفع هفتاد نوع بلا
حضرت علی علیه السلام از نبی گرامی صلی الله علیه و آله نقل فرمود که پیامبر خدا هفتاد مصیبت و بلا، از جمله سوختن در آتش، غرق گردیدن در آب و دیوانگی را به زبان آورد و فرمود: تمام اینها با دادن زکات، مرتفع می گردد.
5. برکت در اموال :
انجام این عمل شایسته ، برکات الهی را به سوی زندگی خویش افزایش می دهد. مجمع البیان، ج ۱، ص ۹۷؛ بحار، ج ۹۳، ص ۵.
پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) فرموده اند: «مریضی خود را با صدقه مداوا کنید و مالتان را با این عمل حفظ کنید.»
امام هشتم (ع) می فرماید: «زکات سبب مصون ساختن و نگهداشتن دارایی ثروتمندان است.»
و حضرت علی (علیه السلام) می فرماید: «ایمان خود را با صدقه، سیاست و حفظ نمایید و دارایی هایتان را با زکات دادن در پناه درآورید و گرفتاریهای پی در پی را با دعا و درخواست دور نمایید.»
- پیدایش رحمت و عطوفت به نیازمندان
- شکرگذاری منعِم
- حسرت اهل محشر به دهنده زکات
- پیش گیری از کفر،
- جلب رحمت و عطوفت الهی
- و…
از مهم ترین فضایل پرداخت زکات میباشد که میتوان به آنها اشاره کرد. به طور کلی پرداخت زکات، سبب نزدیک شدن دل ها به هم خواهد شد و جامعه را برای حل همهی مشکلات آماده میسازد. اگر فقرا خود را در سود اغنیا شریک بدانند، در مقابل مشکلات و نابسامانی ها با تمام قدرت مقابله خواهند کرد و جایی برای نا امید شدن وجود نخواهد داشت.
فردی که زکات خود را پرداخت میکند رضای خداوند و برکات معنوی و اخروی، دل های دیگران را نیز به سوی خود جذب میکند و به خاطر همین محبوبیّتی که در جامعه پیدا میکند، دیر یا زود از حمایتهای مردمی در امور مختلف برخوردار میشود. در ذات برخی افراد جلب دل های مردم توسط خرید املاک و وسایل قیمتی امکان پذیر است در صورتی که تمام دلها در اختیار خداست.
در بسیاری از مسائل تربیتی و روان شناسی، مهم ترین مبحث در زمبنه تربیت که انتخاب همسر و لقمهی حلال است، کمتر پرداخته شده است. اسلام برای تربیت نسل آینده، به موضوع انتخاب همسر و کسب روزی حلال بسیار توجّه و تأکید دارد.
پرداخت زکات، موجب پاک و حلال شدن رزق میشود و لقمهها را از حق محرومان پاک میکند و نقش لقمهی پاک در جامعه و خانواده از طریق توجه به خوبی ها و کمالات و تنفّر از بدی ها بر کسی پنهان نخواهد بود.