مهم ترین آداب غذا خوردن در اسلام
قطعا هر موجود زنده ایی در کره زمین برای ادامه بقا و زنده ماندن نیاز به غذا و تغذیه مناسب دارد. در دین کامل اسلام نیز به اکثر وجوهات زندگی توجه شده است و روایات و احادیث گهربار بسیاری در این رابطه از معصومین (ع)، به منظور راهنمایی بشر و زندگی سالم تر گفته شده است. احکام اسلام از سوی پروردگار بزرگ و دانا، بر اساس حکمت و صلاح بشر گفته شده اند تا انسان را در راه رسیدن به زندگی سالم و راحت راهنمایی کنند. بعضی از این دستورات به صورت آشکار ابلاغ شده اند و هر کسی میتواند با اندکی تامل متوجه آنها شود مانند شستن دست پیش از غذا، اما در برخی از احکام، یافتن فلسفه وجودی آن ها به سادگی قابل فهمیدن نیستند. برخی از احکام، به آثار و روابط ناشناخته ای اشاره دارد که فهم حقیقت آن ها ابزار خاص خود را می طلبد، برخی از روابط و احکامی مانند آداب خوردن غذا در اسلام، وضو گرفتن قبل از غذا و … که در ادامه این مقاله از مجموعه عرفانی به بررسی برخی از مهم ترین آداب تغذیه سالم در اسلام اشاره خواهد شد.
دسترسی سریع به بخش های مقاله
۱. میانهروی در خوردن غذا
2. متواضعانه غذا بخورد و از شیوه متکبران بپرهیزد
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) نیز درمورد آداب غذا خوردن در اسلام بیان کرده اند: «به هنگام غذا خوردن، کفش هایتان را درآورید; چه آن که سنتی نیکو و برای پاها راحت تر است .»
داشتن تواضع هنگام خوردن غذا، به نوعی نشان دهنده احترم به نعمت های الهی و برکات زندگی است. علامه مجلسی در نوشته های خود به این موضوع اشاره کرده است که: «دو زانو بنشیند و خوابیده غذا نخورد … و چهار زانو نشستن مکروه است و از آداب غذا خوردن در اسلام با خدمت کاران و غلامان چیز خوردن و بر روی زمین چیز خوردن، سنت است .»
3 . با دست راست غذا بخورد
پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) نیز درمورد آداب خوردن غذا در اسلام فرموده اند: «اذا اکل احدکم فلیاکل بیمینه …»; «اگر کسی از شما غذا خورد، با دست راست بخورد. »
در ادامه آداب خوردن غذا در اسلام امام صادق (ع) فرموده اند: «لاتاکل بالیسری و انت تستطیع » ; «با دست چپ نخور، در حالی که می توانی (از دست راست استفاده کنی).» گفته شده است که خوردن غذا با دست چپ کراهت دارد و توصیه نمیشود.
4 . ابتدا و انتهای غذا نمک بخورد
در برخی روایات، به جای نمک در پایان غذا، سرکه توصیه شده است. از جمله خواص سرکه، قدرت بخشیدن به ذهن و عقل است. برای نمک نیز در روایات، خواص فراوانی آمده که مصون ماندن از جذام، پیسی، درد حلق، دندان درد و درد شکم از جمله آن هاست. بنابراین هر دوی آن ها مفید است و هر یک را می توان اختیار کرد.
5. خوب جویدن غذا
غذا را به خوبی بجوید. این کار باعث تحریک بیشتر مرکز احساس سیری در هیپوتالاموس مغز میشود و از پرخوری و به تبع آن چاقی و مشکلات آن پیشگیری میکند. همچنین موجب ترشح کامل غدد بزاقی و در نتیجه هضم بهتر غذا و ضدعفونی شدن فضای دهان میشود.
6. ایجاد محیط آرام و بانشاط
یکی از مهم ترین آداب غذا خوردن در اسلام این است که غذا را بدون دغدغه و در محیطی آرام و با آرامش بخورید و در هنگام خوردن غذا نیز با آرامش و به آهستگی این کار را انجام دهید. اهمیت این موضوع به حدی است که طبق فرمایش امام رضا (ع)، مدت زمانی که سر سفره غذا میمانید، جزو عمر محسوب نمیشود.